Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Solchem d.o.o.: S skladiščem naj upravlja Trace.WMS

V podjetju Solchem so z uvedbo sistema Trace.WMS za skladiščno poslovanje dosegli to, kar se marsikateremu podjetju zdi nedosegljiv ideal – odsotnost inventurnih viškov ter manjkov.

Podjetje Solchem d.o.o., vodilni slovenski distributer izdelkov s področja bazne kemije, je programsko opremo Trace.WMS za upravljanje skladiščnega poslovanja v svoje skladišče v Kranju uvedlo pred dobrim letom dni. Ta v sodobno opremljenem skladišču obvladuje okoli 6000 paletnih mest, vrsto viličarjev in delo skladiščnikov.

»V Sloveniji žal ni veliko res urejenih skladišč, ki bi jih lahko najemnik sam upravljal podobno kot to počno logisti. Naposled smo le našli tehnično ustrezen objekt na dobri lokaciji v Kranju. Naša želja je bila, da v skladišču vzpostavimo kar najvišjo stopnjo informatizacije. S strojno in programsko opremo smo namreč želeli izločiti čim več negativnih človeških dejavnikov, predvsem napak, ki se navadno dogajajo na področju interne logistike. To nam je uspelo v celoti,« se ambicioznega načrta spominja Primož Mavrič, prokurist podjetja Solchem.

Ponudnika rešitve za upravljanje skladiščnega poslovanja so iskali z razpisom, pri čemer za razliko od številnih podjetij cena rešitve ni bila ključen ali prevladujoč kriterij, več je štela njena prilagodljivost okolju podjetja. V zadnjem krogu so med rešitvami štirih ponudnikov izbrali rešitev Trace.WMS. Pri odločitvi so prevladale ustrezne funkcionalnosti, prilagodljivost rešitve in možnost razvoja po meri.

Dodaten razvoj funkcionalnosti in ponudbe logističnih storitev

Implementacijo skladiščnega sistema so razdelili v dve fazi. Najprej so strokovnjaki podjetij Kvint d.o.o. in Logistar d.o.o. implementirali obvladovanje blaga od točke vhoda v skladišče, skladiščenje, interno logistiko, manipulacije blaga ter komisioniranje in izdajo blaga za potrebe podjetja Solchem. Ta del projekta so zaključili v dveh mesecih, v naslednjih dveh mesecih pa so uvedli še komisioniranje in druge t. i. 3PL-storitve za zunanje naročnike podjetja Solchem. Med njimi je denimo družba Merkur, ki naročila iz svoje spletne trgovine odpošilja preko podjetja Solchem, kjer je vse blago tudi skladiščeno v sodobnem skladišču in logistično obdelano s sistemom Trace.WMS, s katerim ponudnik zagotavlja kratke odzivne čase ter pravočasno obdelavo in izdajo naročil. Letno v skladišču podjetja Solchem samo v imenu družbe Merkur odpremijo več kot deset tisoč pošiljk.

Implementaciji rešitve Trace.WMS je po nekaj mesecih uporabe sledila še optimizacija procesov v skladišču in razvoj dodatnih funkcionalnosti. V želji po nudenju še boljših storitev naročnikom so v podjetju Solchem uvedli funkcionalnost odlaganja lastništva regalov.

Manj ljudi obvladuje večje količine blaga

Eden izmed ciljev uvedbe napredne informacijske rešitve ter druge opreme v skladišče je bilo obvladovanje večjega števila transakcij z manjšim številom ljudi, kot bi bilo to mogoče brez informatizacije procesov. Tudi sicer je razmerje med zaposlenimi in količinami blaga, ki jih ti obvladujejo, zavidljivo.

»Sodobno skladišče potrebuje kakovosten kader, tak, ki je tehnično podkovan in informacijsko pismen, saj večina dela poteka z računalniki in skenerji. Stremimo k brezpapirnemu poslovanju,« pravi Mavrič in dodaja: »S sistemom Trace.WMS smo zadovoljni, saj smo že v prvem letu uporabe dosegli rezultate, s katerimi se pohvalijo le redka podjetja, pa še ta so praviloma mnogo bolj izkušena na področju skladiščnega poslovanja. Ob letni inventuri v skladišču ni bilo odstopanj, kar me je povsem presenetilo, saj sem do letos menil, da gre za mit, nekaj nedosegljivega. A je to le še dodaten dokaz, da smo res dobro zasnovali sistem dela v skladišču.«

Informatika in skladišče sta živa stvar

Kot pove sogovornik, se delo v skladišču nikoli ne konča. Informatika je živa stvar, saj se stalno razvija. Skladišče nikoli ne miruje, razvija se programska oprema, uvajajo se dodatni procesi in funkcionalnosti. Dodatne optimizacije gredo v smeri še višje učinkovitosti procesov.

Mavrič še pojasni: »Informatizacija skladiščnega poslovanja temelji na brezhibnem IT-okolju, skladišče mora biti tehnično brezhibno, saj IT-infrastruktura ne sme počepniti. To pa težje dosežeš v starem skladišču. Je sicer mogoče, a dosegljivo le z velikimi stroški.«

Razmišljajo o (delni) robotizaciji

V skladišču podjetja Solchem je že danes prisotna avtomatizacija, saj podjetje uporablja sistem označevanja s črtnimi kodami in t. i. vodene regalne viličarje, katerim so prilagojeni tudi medregalni prostori. Gre za prvi korak k delni robotizaciji skladišča, absolutne namreč po Mavričevih besedah ne bo: »Absolutna robotizacija skladišča ni predvidena, saj je narava posla finančno ne prenese. Naše poslovanje namreč zaznamuje velika heterogenost pošiljk, medtem ko ima avtomatizacija raje homogene pakete in je bolj primerna za skladišča, kjer je ponovljivost enakih dogodkov velika, ni izjem in nenazadnje, je tudi celotna logistična veriga temu prilagojena.«

Bi danes še delal po starem? »Nikakor. Z rastjo števila odprem pošiljk, ki je posledica gostovanja spletnih trgovcev v našem skladišču, si obvladovanja blaga brez sistema Trace.WMS sploh ne zamišljamo več.«

Stopite v stik

Opekarniška cesta 5
2270 Ormož
Slovenija, EU

Telefon: +386 (0)2 741 17 61
E – pošta: info@trace.si